A megvalósítási szakaszban is segítünk: már az elején szükség van a szakember segítségére

A Várépítő pályázat több mint másfél évtizedes története alatt igen sok tapasztalat halmozódott fel a benyújtott-, illetve a nyertes pályázatoknak köszönhetően – kifejezetten a beruházások megvalósításának előkészítése és a lebonyolítás kapcsán. Már a pályázat összeállítása, de a megvalósítás is jelentős feladatot ró azokra, akiknek az esetek túlnyomó részében nincsen semmilyen építési tapasztalatuk.

A pályázat szervezői igény szerint ebben is segítséget nyújtanak.

Tehát nem csak az építés idején elengedhetetlen szakemberek segítségének igénybevétele, hanem fontos már az első fázisban, a pályázatok összeállításának idején is.

A pályázat elkészítéséhez hasznos tanácsot minden, a műszaki kérdésekhez és elsősorban az építéshez értő segítőszándékú ember tud adni, és a segítséget célszerű elfogadni.

Tipp: A legtöbb gyermekintézmény kis „lakóinak” családjában akad valamilyen, már az előkészítés során hasznos szakember. Kérhetjük az ő segítségüket is.

A legjobb megoldás az, ha a pályázónak olyan segítője van, aki az egész projekt megvalósításában végig együttműködik az építtetővel: a tervezéstől, az anyagválasztáson át a megvalósításig.

A megpályázandó anyagok kiválasztásának és a pályázat összeállításának fázisában kiemelt figyelmet kell fordítani annak felmérésére, hogy az egyes megpályázható anyagok mennyisége milyen mértékben lesz elegendő a tervezett feladatrész elvégzéséhez. Ehhez természetesen szükség van a tervezett munkák helyes felmérésére, a méretek és mennyiségek pontos meghatározására, amiben nagy segítséget jelent a szakember közreműködése.

Ugyancsak fontos feladat annak ellenőrzése, hogy a pályázható termék megfelel-e a már elkészült tervekben meghatározott anyagoknak és azok – a jogszabályok kétségkívül furcsa szakkifejezését használva – elvárt műszaki teljesítményének? Amennyiben nem egyértelmű a válasz, akkor egyeztetni kell a tervezővel, ellenkező esetben gondok merülhetnek fel.

Végezetül az egész projekt szempontjából nagyon fontos, hogy a megpályázott anyagok illeszkedjenek egymáshoz. Könnyű elveszni a hangzatos márkanevek és a szép színes prospektusok csábító megfogalmazásai között, azonban műszaki szempontból komoly gondokat jelenthet, ha akár csak kis mértékben össze nem illő anyagokat kíván alkalmazni a pályázó. Nem kell külön hangsúlyozni, hogy ebben a kérdésben megint csak szükség van a szakember iránymutatására.

Milyen szakemberekről lehet szó?

Építész tervező: számos felújítási munkához szükséges tervezői munka, ennek járjuk utána.

Kivitelezők/szakkivitelezők: akik az anyagok meghatározásában segíthetnek már az előkészítő szakaszban és a természetesen elvégzik a munkát generálban vagy szakterületenként.

Műszaki ellenőr: aki a megbízó érdekeit képviseli a kivitelezés során, feladata leegyszerűsítve, hogy a megvalósult beruházás a terveknek és a megrendelő érdekének, a jogszabályok betartása mellett valósuljon meg.

Tóth Balázs, építész, a Várépítő pályázat zsűrijének tagja


Nyomtatás  

Ajánlott cikkeink