A Várépítők Csodavárat építenek

A Várépítők Csodavárat építenek

Végigkísérjük a Down Egyesület nyíregyházi integrációs központjának felújítását A Down Egyesület nyíregyházi Csodavár Korai Fejlesztő Központban napi 500 gyerek részvételével un. fordított integráció, közös felfedezés zajlik a néha oly fájó terápia helyett.

Végigkísérjük a Down Egyesület nyíregyházi integrációs központjának felújítását

 

A Down Egyesület nyíregyházi Csodavár Korai Fejlesztő Központban napi 500 gyerek részvételével un. fordított integráció, közös felfedezés zajlik a néha oly fájó terápia helyett. A mostani, 1806-ban épült vályogházon igen meglátszik az idő vasfogának hatása, pl. a tető 2014-ben már kritikus állapotú. A 400 m2-es, külsejében kisvárosi polgári épület 2010 óta vágyott tetőfelújítása immáron halaszthatatlan vált. Az összesen 20. 000. 000 Ft-os beruházáshoz 7. 000. 000 Ft saját tőke állt rendelkezésre. A 2014 évi Várépítő Pályázat elnyert 1,5 millió forintnyi építőanyag segíti hozzá az egyesületet a felújításhoz, a gyerekek biztonsága érdekében az épület stabilizációjához. A munka június 2-án, csapatos kipakolással kezdődött, riportsorozatunkban végigkövetjük a rekonstrukció teljes menetét.

 

 

Találni még jótevőkre

Mivel az elmúlt öt évben nem hirdettek meg a korai fejlesztésre pályázatot, a Down Alapítványnak egyéb anyagi forrás után kellett néznie. Amikor Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke találkozott a Várépítő kiírásával, az épület gyermekintézet, és műemlékvédelmi táj mivoltából adódóan azonnal sajátjának érezte a lehetőséget. A Bachl, Creaton, Hörmann, Prefa, Murexin és Revco által a pályázaton számunkra biztosított összesen a már említett másfél millió Ft anyagi segítség adta a lendületet a további 30-40 támogató cég, illetve Göncz Árpád volt köztársasági elnök úr segítségének megtalálásához. Mindennek köszönhetően az összesen 16 millió Ft anyagköltségből az alapítványnak mára mindössze 4 millió Ft-ot kell önköltségként állnia.

 

Végigkísérjük az álom megvalósulását Nyíregyházán

A dinamikus felújítás a gyerekek szeptember 1-jei visszaköltözéséig tart. Az ütemezés szerint a homlokzat szigetelése, a nyílászárók cseréje, a termek festése és a tetőhéjazat felújítása fog megtörténni. A tetősíkok megváltoztatásának köszönhetően a tetőtér beépítésével az irodák felköltözhetnek a legfelső szintre. Egy következő lépésben a Down Egyesület a 100 m2-en üresen álló belső kertet szeretné a gyerekek integrált érzékszervi fejlesztését segítő Csodakertté varázsolni, amihez a még hiányzó 7. 000. 000 Ft gyűjtése jelenleg is zajlik.  A június eleji, az önkéntesek segítségével tartó 3 napos pakolás alatt két kivitelező csoport már bontotta a tetőket, felesleges falakat. Mivel az eddigi könnyű vályogtetőt nehezebb cseréptető váltja fel, a falak megerősítése sem maradhatott el. Nemsokára kezdődik a tetőfedő és bádogos munka, amelyhez egy további nem várt segítség is érkezett. Az elnyert 1 millió Ft értékű termék mellett az ÉMSZ (Épületszigetelők Tetőfedők és Bádogosok Országos Szövetsége) tagjai, azaz Magyarország legjobb tetőfedői társadalmi munkában fogják a tetőt felújítani az elnyert tetőcserép segítségével. A szövetség helyi tagja, Matejkó József is hozzájárul az átalakításhoz.

Ajánlott cikkeink