Összefogás a Nagykölkedi tájházért

Sokan túl nagy kötöttségnek gondolnának egy műemlékvédelem alatt álló házat otthonnak választani, de a Háklár házaspárt pont egy nagykölkedi tornácos parasztház óvásra szoruló, ősi szépsége fogott meg. A Jákról áttelepült házaspár az első pillanatban beleszeretett a lakó- és gazdasági épületbe, ahová akkor még víz, villany sem volt bekötve. Megújulása idén a Várépítő pályázaton elnyert termékek segítségével folytatódik.

„Mindennel nagyon elégedettek vagyunk!”

Első pillanatban megkapó látvány fogadja a Nagykölkedi tornácos parasztházhoz érkező embert, hiszen a mellvédes, oszlopos, szamárhátíves tornác mögött megbúvó műemléképület nem mindennapi erővel bír. A konyhában található medence klasszikus szépségét a ház 1866-os építése óta megtartotta. Ezeknek a megőrizni való értékeknek egy megfelelő falakkal és tetőszerkezettel megerősített ház adhat ma már védelmet.

A Háklár házaspár 2009-be költözött az épületbe, de már az első pillanatban beleszerettek az erősen lelakott házba és elhatározták, hogy felújítják azt.

Köztudott, hogy a műemlékek felújításához különösen nehéz forrásokat találni. A Várépítő pályázat, jóllehet anyagi lehetőségei végesek, több mint egy évtizedes jelenlétével egyre népszerűbb és egyre könnyebben megtalálható és pályázható lehetőség. A fiatal pár is egyszerűen tudta benyújtani az igénylést és nyerte el a tetőszerkezet felújításához a Creaton cserepeket, az épület külső és belső felújításához pedig Baumit hőszigetelő anyagot és Murexin termékeket összesen 1 millió forint + ÁFA értékben.

„Ismét szeretnénk indulni a Várépítő pályázaton, mert egy szuper lehetőségnek tartjuk és van még mit felújítani a házon. Idén a nyílászárók felújítása következik.” – osztotta meg velünk terveit Háklár Szidónia.


Nyomtatás  

Ajánlott cikkeink