Valódi csodavár lett Nyíregyházán

A Down Egyesület célja elsősorban a sztereotípiák eloszlatása. Kisari Károly, az egyesület elnöke a sikeres Várépítő pályázás után nem csak magával a fogyatékossággal kapcsolatos tévhitek ellen küzd, hanem azt is minden fórumon hangsúlyozza, hogy a jó szándék ragadós – az építőipari cégek esetében is.

A szinte bontásra ítélt nyíregyházi fejlesztő épület 25 millió forint értékű felújítása 2014-re igen sürgetővé vált. A létesítmény három éve nyitotta meg a kapuit a gyerekek előtt, és a vezetékrendszer korszerűsítése mellett más újításra nem maradt keret az 1806-ban épült vályogház esetében.

Az épület teljes körű idei belső tér átalakításától, a festéstől a tetőcserepezésig terjedt, és a gyerekek szeptemberi visszaköltözéséig pár hónap leforgása alatt mindez el is készült. A külső széppé varázsolásával – a vakolással és a tető a tető teljes megújulásával – az épület a kis látogatói számára sokkal vonzóbb, meleg és hívogató hangulatúvá vált, ahol csak jó dolgok várhatnak rájuk. A „Csodakert” interaktív belső tere az érzékszervek fejlesztését előtérbe helyező fejlesztő központ, amely alapterületében is növelte a gyerekek mozgásterét. Mivel maga az atmoszféra változott alapjaiban, az alapítvány foglalkozásain résztvevő gyerekek hangulata is sokkal kedélyesebb. A felújítás részét képező hőszigetelés eredménye már az idei fűtési szezon elején a számlákon is észrevehető volt: habár 25%-kal nőtt a terület (320 m2-ről 400 m2-re) a fűtési számla összege nem emelkedett.

A Várépítő pályázaton nyert 1 millió Ft értékű Creaton tetőcserép felajánlást Kisari külön kiemelte az összesen 65 segítő cég közül. Nem csak maga a tetőcserép anyag, ami meghatotta az egyesület munkatársait, hanem az a gesztus is, hogy az ÉMSZ (Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége) legjobb szakemberei maguk végezték el a munkát egy vidám hangulatú bokrétaünnepség keretei között.

Több mint 2 millió forint értékű anyag érkezett a Várépítőtől

A 2014 évi Várépítő pályázaton a Nyíregyházi Down Egyesület volt, amely a zsűri döntése alapján a legtöbb anyagot elnyerte: 1 millió forint értékű Creaton tetőcserepet, Prefa ereszcsatornát 150 000 Ft értékben, 500 000 Ft értékű Bachl hőszigetelő anyagot, Hörmann beltéri ajtókat, Murexin termékeket, illetve 40 000 Ft értékű Revco falfestéket.

Ehhez jött a pályázat egyik szakmai védnöke, az ÉMSZ szakembereinek önkéntes felajánlása, akik még ereszcsatornát is szereztek a tető befejezéséhez – így készülhetett el a tető. A külső vakoláshoz felajánlott anyagot ugyan a zsűri nem ítélte oda, de a Baumit látva a erőfeszítéseket, a pályázattól függetlenül a szükséges anyagot mégis a Alapítvány rendelkezésére bocsátotta. Így lett ez az épület az építőipar cégek példás összefogásának valódi bizonyítéka.

Kisari Károly, az alapítvány elnöke a pályázati lehetőséget már több, a környéken megtalálható közintézmény és alapítvány vezetőjének ajánlotta, akik önerőből sehogy sem tudnának hozzákezdeni a felújításhoz. A szakember azt is hozzátette, hogy a márciusi pályázati kiírást ő is várja, hiszen szeretnének segítséget kérni a hatékony munkához szükséges modern, interaktív, valódi Csodakert további belső fejlesztéséhez is.


Nyomtatás  

Ajánlott cikkeink