TÖRTÉNET ÉS KÜLDETÉS

Várépítő pályázat – az építőipar egyetlen jótékonysági összefogása

Minden apró segítség egy-egy intézmény megújulását indíthatja el

A Build-Communication Kft. Várépítő pályázat néven 2010-2011. évben első alkalommal írta ki építőanyag pályázatát gyermekintézmények és műemlékek számára, amely arra hivatott, hogy integrálja az építőipari cégek felajánlásait, összefogja és szervezze a felajánlott termékek pályázati úton történő kiosztását.

A több mint másfél évtizede működő pályázat felajánlói építőanyag gyártó cégek, az összegyűlt anyagokat pedig a cégektől független, a kezdetektől szinte változatlan felállásban működő, neves közéleti személyiségekből álló zsűri osztja el a pályázók között.

A válság előtt – a más néven működő pályázat esetén – évente több mint nettó 60 millió forint értékű építőanyagról született döntés. A 2010. után, az újraélesztett pályázaton kiosztható, évente nettó 12-16 millió forintnyi felajánlásra még talán sokkal nagyobb szükség van, mint valaha.

Mi a Várépítő pályázat?

A Várépítő azon kevés pályázatok egyike, ahol a nehéz helyzetben lévő gyermekintézmények – óvodák, iskolák, gyógyintézmények – beruházásaikhoz építőanyagot igényelhetnek, és gyakorlatilag jelenleg az egyetlen, műemlékek számára elérhető ilyen jellegű pályázat.

Az építőanyag gyártók építőanyagokkal, szolgáltatással, ill. a kivitelezésre, fuvarra fordítható készpénzzel támogathatják az igényléseket benyújtó intézményeket és műemlékek kezelőit.

A rendszer az elmúlt években apró és kevésbé apró segítséget nyújtott a neves közéleti személyiségek által arra érdemesnek tartott pályázóknak.

Közhely, de nehéz dolga van a zsűrinek, hiszen szinte nincs olyan pályázó, akin szívük szerint ne segítenének, aki nem érdemelné meg azt a támogatást, amit a Várépítő pályázat nyújthat.

A felajánló cégek száma évek óta nő.
A felajánlott építőanyagok köre is bővül, évente változik.

Íme az elmúlt évek mérlege.

DÁTUM CÉGEK FELAJÁNLOTT TERMÉK ÉRTÉKE MŰEMLÉKI PÁLYÁZÓK GYERMEKINTÉZMÉNYI PÁLYÁZÓK NYERTESEK SZÁMA
2011 9 14,0 M Ft 8 35 15
2012 14 14,2 M Ft 15 197 32
2013-2014 20 16,2 M Ft 11 247 30
2015 13 12,4 M Ft 7 42 18
2016 13 12,5 M Ft 4 22 14
2017 13 16,0 M Ft 3 34 16

Országos jelentőségű intézményektől az aprócska falusi óvoda tetőfelújításáig

Büszkék vagyunk arra, hogy a 2010-ben újjáélesztett pályázaton több olyan országos jelentőségű intézménynek nyújthattunk támogatást, mint a Nyíregyházi Down Egyesület, vagy a Budapesti Korai Fejlesztő központ. Számos szép műemlék újulhatott meg, vagy csak vált használhatóbbá a benne tanulók számára, úgy, mint az Alcsúti műemlék épületben működő Általános Iskola.

De fontosnak tartjuk az olyan apró vidéki intézmények megújulását is, amelyek talán Budapesttől „láthatatlan távolságban” vannak, a helyieknek mégis nélkülözhetetlenek.

Megtisztelő számunkra a növekvő szakmai támogatottság

A Várépítő pályázat magán pályázat, amely kapcsán végzett munkát a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungária Nostra) 2012-ben a Podmaniczky-díjjal is elismerte. A díjat évente az épített és természeti környezet megóvásáért végzett munkájukért magánszemélyek és közösségek vehetik át.

A Várépítő pályázat védnökei, akik egyben azt vállalták, hogy segítenek a pályázat minél szélesebb körű ismertté tételében:

·         a Magyar Téglás Szövetség (Matész)
·        Budaörs Város Önkormányzata
·        az Épületszigetelők Tetőfedők és Bádogosok Országos Szövetsége (ÉMSZ),
·        a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra)
·        Magyar Építőművészek Szövetsége
·        a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ),

Emellett természetesen számos médiaorgánum ajánlotta fel felületeit, amely segítsége számunkra nélkülözhetetlen abban, hogy sokan értesülnek a lehetőségről.

Kik vagyunk? Mihez értünk? És miért csináljuk?

A Build-Communication Kft. az építőipari marketingre szakosodott tanácsadó cég, full service reklámügynökség, amely 2003 óta számos építőipari cég, szervezet, egyesület, szövetség számára nyújtott marketing kommunikációs szaktanácsadást a PR tevékenységtől a klasszikus, és integrált reklámkampányokig.

E munka során számtalanszor találkoztunk az építőipari cégek támogatási készségével, és mint egyszerű emberek, szülők magunk is nap mint nap találkozunk azzal az szükséggel, azzal az igénnyel, amely a másik oldalon jelentkezik. Ezért életre hívtuk a Várépítő pályázatot, hogy e két fél könnyebben egymásra találhasson.

A gazdasági recesszió, a szélsőséges időjárás, az intézmények fenntartásában beállt változás és még számtalan tényező, körülmény miatt talán még az elmúlt évtizedeknél is kevesebb forrás jut a gyermekintézmények és a műemlékek, akár régen szükségessé és indokolttá vált felújítására.

Rászorulót mindig lehet találni, akár a leggazdagabb országban is.

De talán még soha ennyire nagy szükség nem volt azon cégek összefogására, amelyek segíthetnek abban, hogy a felnövekvő nemzedék méltó körülmények között tanulhasson, szórakozhasson, sportolhasson, esetenként gyógyulhasson, hogy az épített örökségünket megőrizhessük az utókor számára.

Minden apró segítség jól jön…

A cégektől bármekkora összegű felajánlást elfogadunk és a pályázók nevében előre hálásan köszönünk.
Csatlakozzon Ön is mozgalmunkhoz felajánlóként vagy pályázzon.
Ismerje meg a Várépítő pályázaton való együttműködés feltételeit és a kommunikációs lehetőségeket.
De ha egyiket sem teheti, segítsen nekünk eljutni azokhoz, aki ezt megtehetik, vagy akiknek a felajánlott anyagokra szüksége van.

Köszönjük.
Rajki Diána
a kiíró, a Build-Communication Kft. tulajdonosa