1920x400_Varepito_zsűri
next arrow
Shadow

Rólunk mondták

"Nagy tisztelettel és hálásan köszönjük a számunkra megítélt támogatást, mely közösségünk minden tagjának örömére szolgált. Óriási lépés az állagmegóvás, az értékmegőrzés, és az újdonságok kiaknázása területén is a kapott támogatás. Külön szeretném megköszönni Kummer Dórának az ügyintézésben nyújtott segítségét, és tájékoztatását. A pályázaton elért sikereket, és a benne közreműködők névsorát örömmel osztjuk meg iskolánk minden partnerével, elsősorban a széles társadalmi réteget képviselő szülőkkel."

"Nagyon örülök, hogy részt vehetek a pályázatok értékelésében. Innen, Budapestről sokszor elfelejtjük, hogy hány gyermekintézmény küzd napi problémákkal: a gyermekek feje fölött a tető beázik, nem tudják a szobákat megfelelően kifűteni, a falak penészesek és a kicsik egészségére ártalmasak. Fontosnak tartom a pályázat másik kategóriáját, a kulturális örökségünk védelmét is. Nagy tisztelettel gondolok a pályázat megszervezéséhez kapcsolódó rengeteg munkára, amit a Build-Communication végez: egyrészt a támogatók bevonására gondolok, másrészt arra, ahogy próbálja eljuttatni a hírt magyarországi kistelepülésekhez. És minden támogatónak köszönöm, hogy a felajánlott anyagokkal évente 15-20 felújítás meg tud valósulni."

"A Várépítő pályázat – természetesen – nem pótolhat egy országos ösztönzési, támogatási rendszert, de hiányt pótlóan fontos segítség a legtöbb esetben. Hála az építőanyagokat felajánló cégeknek, s kívánom is nekik, hogy miközben sikeresek a fő működési területeiken, az így, a segítségükkel megújított értékekre is legyenek büszkék, érezzék saját sikerüknek is.  Kívánom a Build-Communication Kft. tulajdonosának, Rajki Dianának és munkatársainak, hogy még vagy újabb húsz évig legyen erejük elvégezni e pályázati rendszer szervezési munkáját, segíteni épített környezetünk jó karban tartását, megújítását, hogy ezzel is jobban érezzük magunkat itthon, a hazánkban."

„Összességében répcelaki Radó Kálmán kúria komplex felújítása megvalósult, csak berendezésekkel való megtöltése maradt hátra ahhoz, hogy átadhassuk Radó Kálmán örökségét Répcelak város polgárainak. Köszönjük még egyszer a Várépítő pályázat támogatását az egész város nevében.”

„Társadalmi szervezetként nagyon fontos számunkra, hogy aktív résztvevője lehessünk ennek a nemes célú összefogásnak. Küldetésünk, hogy az általunk képviselt szakmákban tevékenykedő minőségi kivitelezőket erősítsük és növeljük a hazai presztízsüket. Az ÉMSZ évek óta védnöki szerepet tölt be a Várépítő Pályázatban és évente felajánlja tagjai – minősített szakemberek – összefogásában, hogy egyik nyertes tető fedését elvégzi adomány formájában. Idei évben Tác Község Önkormányzata integrált autista gyermekeket foglalkoztató házának tető felújításában fogunk részt venni.”

„Sok-sok éve már, amikor először értesültem arról, hogy egy olyan kezdeményezés indul útjára, amelyben civil szervezeteket és önkormányzatokat támogatnak épületeik felújításában, hogy ezzel közösségi teret, otthont teremthessenek tevékenységükhöz. Tiszteletet ébresztett bennem az, hogy a pályázóknak még arra is jut erejük – az olyan rendkívül értékes és áldozatkész napi munkájukon túl, mint például a gyermekek oktatása, sérültek gondozása, műemlékek üzemeltetése –, hogy felújításba, építkezésbe fogjanak. Az a szellemi értékteremtés, amit nap-nap után végeznek, a környezetük megújításával testet is ölt azokban az épületekben, amelyeket létrehoznak.

A Várépítő pályázat támogatása olyan értékek mentén valósul meg, mellyel építőanyag gyártó vállalatként is azonosulni lehet, különösen egy olyan vállalatnak, aki hisz abban, hogy termékeivel, kutatásaival és fejlesztéseivel, technológiai tanácsadó tevékenységével értéket teremt. Vegyünk például egy szép, régi műemléképületet, amely felújításra kerül vagy egy óvodaépületet, amely homlokzati hőszigetelést kap. Számtalan formában jelenhet meg az értékteremtés egy felújítás során: az ott élők, dolgozók jó érzéssel térnek be a falak közé, mert megmentették, szebbé és jobbá tették az épületet, amely régen élt emberek kézjegyét viseli, mellyel így tiszteletüket is leróják. Mindemellett az épület használói megújult, meleg és egészséges térben lehetnek, ami mindennapjaira és közérzetükre is jótékonyan hat.

A Várépítő pályázat nagyszerűsége abban rejlik, hogy azokon segít, akik tesznek is a környezetük minőségi emeléséért, a világ jobbításáért.”

„A CREATON társadalmi felelősségvállalás programja közel egy évtizedes múltra tekint vissza. Az egyedi, az elmúlt évtizedekben egyre jellemzőbb szélsőséges időjárás következményeihez vagy katasztrófához köthető támogatásokon túl (vörösiszap, árvíz, tűzeset) cégünk jelentős támogatója a szakmai szervezetek, ill. az évről évre kiírt szakmai pályázatoknak. Így immáron természetessé vált, hogy a Várépítő pályázatban meghatározó támogatóként jelenjünk meg. A pályázat újjáéledése, 2010. óta összesen nettó 17 millió forintnyi kerámia tetőcserepet ajánlott fel a cégünk, amelyből évente 3-4 épület tetőfelújítása valósulhatott meg.

„A Várépítő pályázat a cég CSR tevékenységének egyik stratégiai alappillére immár másfél évtizede, a pályázat és jogelődje létrejötte óta. Egy pillanatig sem volt kérdés a számunkra, hogy a kezdeményezés mögé állunk, hiszen a régi értékes épületek állagmegóvása, fenntartható és energia-hatékony átalakítása az épület alapvető karakterének megtartásával és tiszteletben tartásával nagyon fontos értéket képviselnek a Bramac számára. Ezzel a projekttel ráadásul olyan épületek megújítását támogathatjuk, amelyekben nem csak maga az épület érték, hanem a funkció és a közösség is, amit szolgál.

A Bramac CSR tevékenységének másik fontos része a szakemberképzés és az ipari szakmák, így pedig a mesteremberek korábbi presztízsének visszaállítása, a szakemberhiány leküzdése érdekében, ezért szintén évek óta együttműködünk különböző, szakiskolákkal, és támogatjuk aktivitásaikat.”

Intézményvezetőnk, Czeizel Barbara, lehetőséget kapott Rajki Diánától, a Build-Communication Kft. ügyvezetőjétől, a Várépítő pályázat tulajdonosától hogy a cég rendhagyó karácsonyi vacsoráján beszéljen újbudai épületünk felújítási elképzeléseiről. Ezúton is köszönjük a meghívást, a célt népszerűsítő sajtóközleményt, a Várépítő pályázat keretében nyújtott segítséget, és nem utolsó sorban a példamutató kezdeményezést: az ügyfeleinknek szánt karácsonyi ajándékok értékét, melyet idén Alapítványunk javára ajánlott fel a Build-Communication Kft.

„A fenntarthatóság alapja a múlt megbecsülése, feladata a jövő életkörülményeinek biztosítása.

A fenntartható jövőre tekintve fontos számunkra, hogy az épületek energiahatékonyságát javító módszerek szakértőjeként a Várépítő pályázat keretein belül is segítsük az olyan technológiák elterjedését, amelyek időtállóvá, környezetkímélővé, energiatakarékossá és élhetővé teszik épített környezetünket.”

„A MATÉSZ évek óta a pályázat egyik védnöke. Az iparágunkat különösen sújtó nehéz helyzetben is kiemelten fontos számunkra, amit a Várépítő Pályázat képvisel, nélkülözhetetleneknek tartjuk azokat az állagmegóvási, illetve energiahatékonyság növelő beruházásokat, amelyek az érintett intézmények körében megvalósulhatnak. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Magyar Téglás Szövetség tagjai közül a CREATON Hungary Kft. és aTONDACH Magyarország Zrt. támogatja kerámia építőanyagokkal a pályázatot.”

„Családunk építtetőként elhatározta a templom felújítását, a felújítás szervezését és teljes finanszírozását. Ettől függetlenül részt vettünk a Várépítő pályázaton, mert annak célját és feltételrendszerét szimpatikusnak találtuk és bíztunk abban, hogy elkötelezettségünket méltányolni fogják.

A pályázaton való sikeres részvételünk és a felújításban betöltött szerepünk egyik legnagyobb és legörömtelibb hozadéka az, hogy megtapasztaltuk, nem vagyunk egyedül. Soli Deo Gloria!

Köszönjük közreműködésüket és a 2012 évi pályázat szervezéséhez sok sikert kívánunk.”

„A legszembetűnőbb változások, színesebb lett a „B” épületünk homlokzata (a hőszigetelés mellett), megújult a tornaterem parkettája, minden folyosó, minden tanterem újra lett festve a gyerekek javaslata és az akadálymentesítést segítő mérnök tanácsai alapján. Megkérdeztük iskolánk Diákönkormányzatát ezzel kapcsolatban. A tanulók elsősorban azt észlelték, hogy színesebb, vidámabb lett a környezet.„Modern iskolában kreatívak a gondolatok” A gyerekek szeretik a vidám, barátságos környezetet és észrevették a felújításokat. Amióta a Botev iskolában évről-évre lehetőség van kisebb-nagyobb változásokra, észrevehető a változás a gyerekek viselkedésében is. A színek már kicsi koruk óta nagyon fontos szerepet játszanak lelki és szellemi fejlődésükben és a színes falak és folyosók otthonosabb érzést nyújtanak diákjainknak. A „jó ide bejönni” érzését árasztja az intézmény. Mivel maga az iskola szellemisége is kreatív és kihasználja a lehető legtöbb modern újítást (burkolatok, belső terek) ez a gyerekekből is nagyobb kreativitást vált ki. A gyerekek úgy érzik, hogy itt szabad alkotni. A felújítások az itt dolgozók lelki világára is pozitívan hatnak, se a gyerekeknek, se a dolgozóknak nem mindegy milyen környezetben töltik el napjuk közel felét.”

Nem kellenek semmitmondó, okos, – nagy szavak.
Jó adni, – és jó örömet kapni.
Segíteni!
Örömet kapni az örömért.
Talán ez volt a nyitja a valaha emberségnek nevezett gesztusoknak.
Próbálunk visszaemlékezve mi is így tenni, –
Egymásért.
Segítsen bennünket az Isten,
és segítse mindazt, – ami szeretetből fakad.

Ismert tény, hogy Magyarországon magántulajdonban lévő műemlékeink megújulásához alig adnak anyagi segítséget. Közvetlen, állami támogatást más országokban sem mindenütt kapnak a műemlék-tulajdonosok. Közvetve azonban mindenütt megtalálják a módját, hogy a „közérdekből”, de magán pénzen folyó megújításokat segítsék. Németországban például sokáig a tv-lottó nyereségéből segítették a megújulást. Fertőrákos Fő utcai német parasztportáját a Messerschmitt Alapítvány mentette meg a végleges pusztulástól. Az adakozók, alapítványok, pályázatok sok esetben csupán töredékét tudják biztosítani a szükséges összegnek. De maga a gesztus nagyon fontos. Gyakorlatomból sok példát tudok, amikor – jelképesen – egy forint segítséghez akár kilenc forintot is hozzáadtak a műemlék-tulajdonosok. Mindez a műemlékek látható  gyors és eredményes megújulását segítette elő. Ezért tartom fontosnak, hogy a korábbi pályázatok gyakorlata tovább folytatódjék. A pályázaton nyert pénz – akármennyire is jelképes – motorja a megújulásnak.

Kétgyermekes anyuka vagyok. Kisebbik lányom bölcsődés, nagyobbik óvodás. Tapasztalatból tudom, milyen állapotban vannak gyermekintézményeink, mint ahogy azt is, milyen sokat küzdenek az intézmények vezetői és fenntartói azért, hogy a gyerekek szebb, othonosabb – vagy éppen biztonságosabb épületekben tölthessék el mindennapjaikat.

A tégla- és cserépipart képviselő Magyar Téglás Szövetség ügyvezetőjeként pedig látom, hogy a magyarországi építőanyaggyártók milyen sok segítséget adnak közintézményeinknek. Ez a segítség azonban összefogással, koordináció, szakmai segítség és iránymutatás mellett még jobban hasznosul. Éppen ezt a nélkülözhetetlen keretet adja meg a Várépítő pályázat, melynek elődje is sok gyermekintézmény megújulását segítette: a szakmai zsűri segítségével a gyártók által felajánlott építőanyagok így oda jutottak el, ahol igazán szükség volt a segítségre. Tagjaink közül a Tondach zRt. és a Creaton Kft. máris csatlakozott a kezdeményezéshez.

Biztosak vagyunk abban, hogy az intézmények vezetői közül most is sokan kezdenek el a pályázat hatására gondolkodni a felújításon és a pályázati támogatás révén több marad a kasszában gyerekjátékok vásárlására, programok szervezésére, melyek mind gyermekeinket gazdagítják.

Nagyon fontos ez a kezdeményezés!

Életben kell tartani azt a 11 éve megkezdett szokást, szinte már hagyományt, hogy az építőanyagokat gyártó/forgalmazó cégek támogatják a műemlékek felújítását és a gyerekintézmények építkezéseit. (Korábban más néven, más szervező 10 éven át gondozott hasonló pályázatot. a szerk.)

Ma minden gazdasági szervezet meggondolja kétszer is, mire mennyit költ, s azon dolgozik minden vezető team, hogyan kell összébb húznia a nadrágszíjat, bizony nem könnyű szponzorokat, támogatókat szerezni – még a legnemesebb ügyek számára sem.

A világ számtalan országában megoldott a műemlék-karbantartás ösztönzése az adókedvezmények jogszabályokban rögzített eszközrendszerével. Bár a rendszerváltás után a kormányok váltják egymást, ez a szisztéma máig sem, egyik ciklus alatt sem tudott Magyarországon meghonosodni. Az ösztönzés más, itthon is működő módozatai a pályázatokon elnyerhető támogatások. Ezek mindegyike kormányzati vagy önkormányzati büdzséből történik, ha megtörténik. Ezért is fontos a civil kezdeményezés, amely képes kiegészíteni, vagy pótolni a hivatali szervezetekből csordogáló eszközöket.

Szerencse, hogy van, aki szervezi, s vannak olyan vállalkozások, amelyek hajlandók erre is áldozni!

Remélem, minél többen támogatják ezt az ügyet, s meg tudják oldani most és a jövőben is, hogy az általuk gyártott/forgalmazott építőanyag még ha kisebb mennyiségével is, illetve esetleg felajánlott/átadott pénzügyi kerettel segítsék a jószándék megvalósulását, a műemlék-felújítók és a gyerekintézmények gazdáit tervezett és fontos munkájuk elvégzésében.

Az önkormányzatok egyik leglényegesebb, a települések és megyék számára kiemelt és a helyi társadalom számára hosszútávon meghatározó jelentőségű feladata az oktatás ügye. Ezért is nagyon fontos, hogy az óvodák és iskolák állapota alkalmas legyen a színvonalas foglalkozásra és képzésre. Tekintettel arra, hogy egyes építőanyag gyártó cégek felismerték, hogy támogatásukkal, hozzájárulásukkal és összefogásukkal jelentős segítséget nyújthatnak a rászoruló önkormányzati intézményeknek, ezért örömmel veszek részt a korábban más néven 10 évig működő pályázat helyébe lépő VÁRÉPÍTŐ pályázat zsűri munkájában.

Az, hogy nagyon nagy szükség van a segítségre, az senki előtt nem kétséges. Az azonban örömteli meglepetéssel szolgált, hogy milyen sokan készek a segítségnyújtásra. Természetesen az építőanyagokat biztosító cégeknek is származik előnyük a pályázatból, de ez így is van rendjén, a gazdaság működésén alapuló társadalomban élünk. Van igény, van jó szándék, és mint látjuk még felajánlható anyag is rendelkezésre áll. Ennek a háromnak az összehozása az igazán nagy feladat és ezért tiszteletteljes köszönet illeti a szervezőket. Abban a szerencsében és megtiszteltetésben volt részem, hogy hosszú éveken át részt vehettem az előd pályázat „zsűrijében”. El lehet képzelni, hogy már az mekkora élmény volt, hogy napokon át együtt ülhettem a gyermeklélek igazi ismerőjével, Janikovszky Évával; a nem csak szép, de hihetetlenül érzékeny-ráérző Nagy-Kálózy Eszterrel; a mindig dörmögő, de a támogatandó értékekre csukott szemmel is rámutató Ráday Mihállyal; sajnos csak rövid ideig a kiváló építésszel, Török Ferenccel; a bohókásan lényeglátó és folyamatosan szeretetet sugárzó Vadász Györggyel és a finom lelkű és ízlésű talpig úriember építésszel, Winkler Gáborral. A többiektől ezúton kérem megbocsátásukat, hogy most nem neveztem meg őket. Nem lehet megfeledkezni Vészabó Noémi felajánlásairól, gyönyörű festményeiről, melyek azóta jó pár iskola, óvoda és egyéb gyermekintézmény falait díszítik.

Mindig kerestük a hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó intézményeket, különösképpen a roma gyerekek iskoláit, óvodáit, ugyanígy a sérült vagy elesett emberek mentsvárait, a gyógyító intézeteket, leányanyaotthonokat. Mai napig megható visszagondolni arra az anyaotthonra, amelyik reménytelennek látva az építkezést, már majdnem feladta terveit, ám a pályázat kicsiny segítsége visszaadta a hitüket és meglódította a szervezést, építkezést. Megépült a ház és jó pár segítségre szoruló édesanya és gyermeke átmeneti otthonává válhatott.

Az én emlékezetemben legjobban megmaradt és számomra az egész Várépítő pályázat lényegét, célját és jelentőségét az a falusi iskola példázza legjobban, amely néhány tízezer forintra pályázott azzal a céllal, hogy új vizesblokkot építsenek, mert akkor csak pottyantós budijuk volt, és az is a forgalmas közút túloldalán.

A több kormányzat alatt futó pályázat zsűrijében mindig részt vett az aktuális elnevezésű, oktatással foglalkozó minisztérium magas szintű képviselője. Örök tanulságul szolgál, hogy az államtitkár urak – mindkét oldalon – olyan érzékeny és szimpatikus emberek voltak, akik a jó érdekében kormánytól és pártállástól függetlenül mellénk álltak, eljöttek és segítettek.

Mert segíteni jó.

Közösségi oldalaink

Várépítő pályázat – az építőipar egyetlen jótékonysági összefogása

Minden apró segítség lehetőség, hogy megújuljon egy intézmény!

A Build-Communication Kft. Várépítő pályázat néven 2010-ben első alkalommal írta ki pályázatát gyermekintézmények és műemlékek számára, amely azzal a céllal jött létre, hogy integrálja az építőipari cégek felajánlásait, emellett összefogja és szervezze a felajánlott termékek pályázati úton történő kiosztását.

Adatkezelés - Várépítő pályázat (varepitopalyazat.hu)

Jelen oldal tulajdonosa és üzemeltetője a Build-Communication Kft.

(Budaörs Office Park, Budaörs 2040, Szabadság út 117. A épület, fsz. 6, adószám: 14598681-2-13, cgszám: 13-09-125525)
Ismerkedjen meg adatkezeléssel kapcsolatos szabályainkkal.
A Várépítő pályázatra történő jelentkezéssel kapcsolatos speciális adatkezelési szabályok a pályázat benyújtását szolgáló pályázati űrlapon olvashatók.