1920x400_Varepito_zsűri
1920x400_Megújult gyermekintézmények
varepito_2022
Összefoglaló
2022_varepito_WEBOLDAL_visszatekinto_3.png
previous arrow
next arrow
Shadow

VÁRÉPÍTŐ GY. I. K. - vagyis Gyakran Ismételt Kérdések a VÁRÉPÍTŐ pályázattal kapcsolatban

Az alábbi összeállítással segíteni szeretnénk abban, hogy minél teljesebb képet kapj a pályázat lényegéről, működéséről.

Ha ezen oldal, a kiírás, illetve a Hogyan pályázzunk oldal áttanulmányozása után kérdésed merülne fel, kérjük, hívd a Build-Communication Kft. munkatarásait a +36 30 788 7286-es telefonszámon, vagy írj e-mailt az info@varepitopalyazat.hu címre.

1. Kik pályázhatnak a VÁRÉPÍTŐ pályázaton?

Gyermekintézmény kategóriában: A VÁRÉPÍTŐ pályázaton gyermekintézményi kategóriában olyan oktatási, egészségügyi, kulturális vagy egyéb intézmények, alapítványok és szervezetek indulhatnak, amelyek tevékenysége szoros kapcsolatban van a gyermekek képzésével, nevelésével, szabadidős tevékenységével, gyógyításával vagy rehabilitációjával. Tehát nem csupán állami bölcsődék, óvodák, iskolák pályázatát várjuk, hanem pályázhatnak művelődési házak, sportintézmények, alapítványok, egyéb szervezetek, amennyiben működésük összefügg a gyermekek nevelésével, szabadidős tevékenységével, gyógyításával vagy rehabilitációjával.

Műemlék kategóriában: A műemlék-felújításra szánt támogatásra azok a Magyarországon működő szervezetek, alapítványok és önkormányzatok pályázhatnak, amelyek tulajdonában, felügyeletében vagy kezelésében olyan műemléképületek vannak, amelyeken az elkövetkező másfél évben felújítási munkálatokat kezdenek. Az épületnek minden esetben műemléknek kell lennie, rendelkeznie kell műemlék nyilvántartási számmal. A helyi védettségű épületek nem vehetnek részt a pályázaton. A pályázathoz csatolni kell a műemlék jelleget igazoló iratot és a kezelésről szóló igazolást.

2. Milyen lépések előzik meg a pályázat beadását?

Egy sikeres pályázat beadásához szükséges a felújítandó épület/épületrász kiválasztása, ezután szakember segítségével állapítható meg a felújítandó terület mérete és szükséges anyagok kiválasztása. Az előkészükleteket követően fel kell veni  kapcsolatot a falajánló cégekkel és ajánlatot kell kérni/ki kell számolni a felújításhoz szükséges építőanyagok összegét. A szükséges dokumentációval kiegészítva beadható a pályázat!

Részletesebb útmutatórt látogass el a Hogyan pályázzunk? oldalra!

3. Kell-e saját erő a pályázathoz?

A pályázat benyújtásához a saját erő meglétét igazolni kell.

DE FONTOS TUDNI: A Bíráló Bizottság a döntésben szem előtt tartja, hogy adott építési/felújítási munka biztosan megvalósuljon. A beruházások megvalósításához minden esetben szükség van anyagi erőforrásokra, hiszen a pályázat keretein belül építőanyag nyerhető, az építőanyag szállítási, beépítési, egyéb költségeit a pályázónak kell vállalnia, ezt a pályázat nem biztosítja és a legtöbb cég az országban csupán egy-két helyszínen biztosítja a termékek átvételét. Ez az esetek nagy többségében saját anyagi erőforrást igényel, persze kisebb munkáknál a saját erő lehet pl. egy helyi vállalkozó által felajánlott fuvar, az egyik diák családjából érkező szakember kivitelezői munkája, vagy a szülői munkaközösség vállalása, hogy a kerítést lefestik, stb.

Mellékletként célszerű tehát a pályázathoz csatolni a saját erőt igazoló dokumentumokat, ill. nyilatkozatot a helyi vállalkozóktól, magánszemélyektől érkező segítségről is. Ezt a Bíráló Bizottság döntésénél figyelembe veszi.

4. Kötelező az ajánlatkérés?

Igen, a legtöbb felajánló cégtől egyedi árajánlatot kell kérned. A pályázható termékek aloldalon, a cég nevére kattintva nézz utána, hogy mely cégnél mire van szükség az ajánlatkéréshez.

5. A pályázaton az igényelni kívánt termékek összegét vagy menniységét kell feltüntetni?

A pályázati űrlapon minden esetben a pályázandó termékek értékét kell feltüntetni, nem a pályázni kívánt termékek menniységét. Ezt az összeget a felajánló cégekkel egyeztett árajánlat vagy a felajánló cégek által megadott árkalkulációs táblázatok segítségével számolhatjátok ki.

6. Mit kell benyújtani a pályázathoz, hogy az ne legyen hiányos?

A benyújtandó pályázatok pontos leírását és a pályázás menetét lépésről lépésre a Hogyan pályázzunk oldalon foglaltuk össze. 2015-től a Várépítő pályázat online nyújtható be, ez pedig nem csak az adminisztrációt teszi könnyebbé, de a pályázók számára is kevesebb papírmunkával jár.

A lényeg röviden, hogy a pályázatok online benyújthatóak, a szükséges dokumentumok felölthetőek és mindössze egyetlen, a Letölthető dokumentumok között megtalálható, a „Beküldött pályázat hivatalos megerősítése” című dokumentumot szükséges kitöltve, aláírva és lepecsételve címünkre elküldeni. Ezzel a pályázatod benyújtása megtörtént, amelynek elfogadásáról munkatársunk e-mailben küld értesítést.

7. Szükséges a pályázathoz építész/kivitelező szakember segítsége?

Igen. Még a legkisebb felújítási munkáknál is szükséges a Letölthető dokumentumok között található Szakértői Nyilatkozati űrlap kitöltése, amelyet szakember (építész, kivitelező, kőműves, festő, stb.) végezhet el, neki kell aláírásával és pecsétjével hitelesíteni. Ehhez mellékelni kell egy tervlapot, vagy műszaki rajzot, amelyen azt jelölik be, hogy hová kívánják az űrlapon megadott építőanyagot/építőanyagokat beépíteni. Mindenképpen kell szakember a szükséges építőanyagok meghatározásához, az űrlapról történő kiválasztásához, valamint az anyagkiírás elkészítéséhez, tehát a szükséges építőanyag mennyiségének meghatározásához is. A szakember által kitöltendő Szakértői Nyilatkozati űrlap letölthető A Pályázatról - Letölthető dokumentumok aloldalon.

8. Milyen építőanyagokra lehet pályázni?

Kizárólag a felajánló, a gyártó cégek által pontosan megnevezett építőanyagokra lehet pályázni, más építőanyagok elnyerésére nincs lehetőség!

9. Van-e lehetőség az elnyert építőanyagok készpénzre történő váltására?

Nincs. Kizárólag a felajánlott és megnyert termékek átvételére van lehetőség.

10. Lehet-e pályázni az építés/felújítás munkaköltségére?

Nem. A Várépítő pályázaton kizárólag a gyártó cégek által pontosan megnevezett építőanyagokra lehet pályázni. Nem lehet pályázni sem az elnyert építőanyagok elszállítására, sem beépítésének költségére. Ezt a pályázóknak saját erőből kell megoldaniuk. Kivételt képeznek az olyan cégek, akik a felajánlás mellé ezeket a szolgáltatásokat vállalják. Hogy melyek ezek a cégek, azt a felajánló cégek adatlapjain jelöljük.

Jó hír, hogy évről évre gyarapszik a készpénzes felajánlások és szolgáltatások köre, amelyre nem lehet pályázni, odaítéléséről, pályázók közötti elosztásáról a zsűri dönt.

11. Egy pályázó intézmény átlagosan mekkora összegeket nyerhet meg?

Egy intézmény általában 100 000 forint és 1 500 000 forint közötti összegű termékeket nyerhet meg a pályázaton.

12. Pályázhat-e közvetlenül egy iskola/óvoda/bölcsőde, ha önkormányzati kézben van, vagy az önkormányzatnak kell pályáznia a nevében?

Minden intézmény önállóan is pályázhat, akkor is, ha önkormányzati, alapítványi, stb. fenntartásban van, vagy a Kelebelsberg Intézményfenntartó Központhoz tartozik. Azonban minden esetben a pályázathoz mellékelniük kell egy nyilatkozatot a pályázó működéséért felelős önkormányzattól/alapítványtól/szervtől, amelyben a fenntartó az intézményért, az ott tervezett beruházásért anyagi felelősséget vállal. A nyilatkozatban a felelős fenntartó azt vállalja, hogy amennyiben a pályázó nyer, de az átadásra került terméket nem a pályázatnak megfelelően használta fel, annak ellenértékét számla ellenében a felajánló cégnek megtéríti.

Fontos! Kérjük, hogy amennyiben ennek nincs különösebb akadálya, az intézmény alapítványa vagy a fenntartó önkormányzat nyújtsa be a pályázatot.

13. Meddig kell a nyertesnek elszállítani a nyert építőanyagot? Mi történik, ha a nyertes pályázó a termékek elnyerésének évében nem szállítja el a nyert építőanyagot?

A nyerteseknek még abban az évben, amelyben a terméket elnyerte, azt el is kell szállítania. Amennyiben erre valamilyen oknál fogva nincs lehetőség, de a nyertes az elnyert termékekre továbbra is igényt tart beruházás elvégzéséhez, úgy ebben az esetben a későbbi szállításról a felajánló céggel szükséges egyeztetni, a Várépítő pályázat szervezőit csupán a felek közötti későbbi szállításra vonatkozó megállapodásról tájékoztatni szükséges.

14. Honnan kell elszállítani a nyert építőanyagot?

Ez cégenként eltérő. Van olyan cég, amely a központjában tudja biztosítani a termékek átvételét, míg mások kereskedőik, viszonteladó partnereik segítségével juttatják el az adott helyszínre a termékeket.

Az átvétel helyét a díjkiosztón átadott hivatalosan dokumentumok tartalmazzák majd. A szállítási költség kalkulációjához ennél bővebb információt az építőanyag gyártók adnak közvetlenül a pályázat kiírását követően, a meghirdetett címükön, telefonszámukon.

15. Meddig kell befejezni az építési/felújítási tevékenységet?

A pályázóknak 18 hónap áll rendelkezésre a munkálatok befejezésére, azaz az építőanyagok odaítélésének évét követő naptári év végéig. Indokolt esetben a határidő hosszabbítása írásban kérhető a Várépítő pályázat szervezőitől.

16. Hogyan kell a nyertes pályázónak igazolnia, hogy a pályázatban meghatározott munkálatokat elvégezték?

A pályázó köteles a díj átvételét követő 18 hónap lejártával a beruházásról, annak akkori állapotáról fotódokumentációt tartalmazó „Pályázati megvalósulási jelentést” küldeni a kiírónak. A formanyomtatvány letölthető a Pályázati elszámolás oldalról. Amennyiben e kötelezettségének a pályázó nem tesz eleget, azaz nem bizonyítja a megnyert termék pályázat szerinti felhasználását, annak ellenértékét a terméket felajánló cég felé kiszámlázza, amely számlát a pályázó köteles 8 napon belül kiegyenlíteni.

Amennyiben a nyertes pályázó a munkálatokat a díj átvételét követő 18 hónapon belül nem kezdi meg, erről a tényről köteles a pályázat kiíróját írásban értesíteni és abban jelezni a beruházás várható kezdési és befejezési időpontját.

Amennyiben az intézmény/alapítvány/szervezet az átadott építőanyagot nem a pályázat tárgyát képező beruházás megvalósítására használja, a pályázó az átadott anyagok ellenértékéről kiállított számlát 8 napon belül köteles kiegyenlíteni.

17. Mi az a referenciaszerződés?

Az építőanyagot felajánló cégek a nyertesekkel úgy nevezett referenciaház-szerződést kötnek, amely arra szolgál, hogy a felajánló cég az elkészült beruházást, mint saját referenciaépületét a későbbiekben bemutathassa. A referenciaház-szerződés megkötésére az elnyert anyagok átvételére jogosító okiratok kézhezvételével egy időben kerül sor.

Letölthető referenciaház szerződés MINTA  

Letölthető adományozási szerződés MINTA

18. A termékek átvételére jogosító iratok átadása

Amennyiben az építkezéshez szükséges építési engedély már rendelkezésedre áll, vagy a tervezett beruházáshoz jogszabályi előírás alapján nincs szükség építési engedélyre, a díjátadó ünnepségen a nyertesek kézhez kapják a kiutalt termékek átvételére jogosító, sorszámozott, cégenként eltérő, de általában kétpéldányos utalvány megfelelő példányait, illetve a felajánló céggel kötött referenciaház vagy adományozási szerződés egy példányát.

Amennyiben a nyertes intézmény a díjátadó ünnepségen részt vevő, az utalványt átvevő képviselője nem rendelkezik aláírási jogosultsággal, a dokumentumokat kizárólag meghatalmazással veheti át.

Letölthető meghatalmazás MINTA 

Amennyiben nem kaptál minden felmerülő kérdésedre választ a pályázati kiírás, a Hogyan pályázzunk oldal és a fenti 15 pont elolvasása után, fordulj hozzánk, szívesen segítünk a pályázat előkészítésében.

Build-Communication Kft.
Fóris Barbara

T: +36 30 788 7286
info@varepitopalyazat.hu

Amennyiben termékek felhasználásával kapcsolatosan van kérdésed, javasoljuk, keresd a felajánló cégeket az alábbi linken: Felajánló cégek elérhetőségei

Image

Közösségi oldalaink

Várépítő pályázat – az építőipar egyetlen jótékonysági összefogása

Minden apró segítség lehetőség, hogy megújuljon egy intézmény!

A Build-Communication Kft. Várépítő pályázat néven 2010-ben első alkalommal írta ki pályázatát gyermekintézmények és műemlékek számára, amely azzal a céllal jött létre, hogy integrálja az építőipari cégek felajánlásait, emellett összefogja és szervezze a felajánlott termékek pályázati úton történő kiosztását.

 

Adatkezelés - Várépítő pályázat (varepitopalyazat.hu)

Jelen oldal tulajdonosa és üzemeltetője a Build-Communication Kft. 

(Budaörs Office Park, Budaörs 2040, Szabadság út 117. A épület, fsz. 6, adószám: 14598681-2-13, cgszám: 13-09-125525)
Ismerkedjen meg adatkezeléssel kapcsolatos szabályainkkal.
A Várépítő pályázatra történő jelentkezéssel kapcsolatos speciális adatkezelési szabályok a pályázat benyújtását szolgáló pályázati űrlapon olvashatók.