1920x400_Varepito_zsűri
1920x400_Megújult gyermekintézmények
varepito_2022
Összefoglaló
2022_varepito_WEBOLDAL_visszatekinto_3.png
previous arrow
next arrow
Shadow

Az utolsó Várépítő: megszűnik az építőanyag-ipar legrégebbi jótékonysági összefogása

Budaörs, 2022. június 9. - 23 évig gyűjtötte építőipari cégek, szakszövetségek és médiacsatornák felajánlásait az építőipar legrégebbi jótékonysági összefogása, az idei eredményhirdetés után megszűnő Várépítő pályázat. A gyermekintézmények és műemlékek építési és felújítási munkáihoz termék- és anyagi támogatásokat gyűjtő kezdeményezés utolsó évében 16 támogatottnak jutott a több mint 17 millió forint felajánlásból. Idén is voltak meglepetések.

958x478 beszed Dia

A Várépítő pályázat 2022. évi, utolsó eredményhirdetésére hagyományosan ismét Budaörs Önkormányzatának dísztermében került sor, ahol Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere köszöntötte a 16 nyertes intézmény képviselőjét. A város vezetője beszédében elmondta, hogy hiába tartják Budaörsöt az ország egyik leggazdagabb településének, nagyon hasonló problémákkal kell szembenézniük itt is a döntéshozóknak, mint akiknek a képviselőit ma, mint a pályázat nyerteseit köszöntheti.

1083x598 beszed 1

A 23 év után megszűnő, az építőipar legrégebbi jótékonysági összefogásának éppen az volt a legfőbb erénye, hogy olyan kisebb-nagyobb felújításokhoz lehetett építőanyaghoz és a kivitelezéshez szükséges pénzhez jutni, amire korábban sem, de főleg az elmúlt évtizedben nem lehetett támogatást kapni. Beleznay Éva, zsűritag, a környezettudatos építéssel foglalkozó okleves várostervező és építészmérnök, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület (HuGBC) vezető fenntarthatósági tanácsadója a cégek és a pályázók között a Várépítőnek köszönhetően létrejövő együttműködés jelentőségét emelte ki.

958x478 beszed Beleznay

Tóth Balázs, okl. építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. szabványügyi és képzési témavezetője, - aki 1999 óta a pályázat zsűrijének tagja -, szerint a pályázat abban a tekintetben is hiánypótló volt, hogy a felajánlókat és a beruházásra készülő, forráshiányos intézményeket összehozta és egyúttal a jelenlévő cégek képviselőinek figyelmét arra hívta fel, hogy ezt a hagyományt nem lenne szabad veszni hagyni, a körülmények ellenére meg kell találni a módját a folytatásnak.

958x478 beszed 4

1999 óta segítette a gyermekintézményeket

2010 előtt évente nettó 55-65 millió forintnyi építőanyagot osztott szét a zsűri a jellemzően 200-300 nyertes pályázó között. A 2010-ben újjáélesztett pályázaton pedig összesen 157 millió forint támogatást kapott a 213 nyertes intézmény. A pályázók száma több mint 770 volt.

Akik nélkül nem lett volna Várépítő

Ebben az évben a 15,6 millió forint építőanyagra és az 1,65 millió forintnyi készpénzre 26 intézmény pályázott, amelyek közül 16 intézmény támogatását ajánlotta a zsűri a felajánló cégeknek. (Nyertes intézmények listája a mellékletben.)

Mely cégeknek köszönhető az idei pályázat:

Már a 2000-es évek eleje óta pályázhatók a Baumit hőszigetelő- és vakolati rendszerei, illetve a BMI csoport Bramac tetőcserepei és a Villas vízszigetelő anyagai. A tetőfelújítás kategóriához néhány éve csatlakozott a magyar tulajdonú Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. és a Colt Hungária Kft. lapostetőbe való felülvilágítóival, idén pedig már a Leier beton tetőcserepeire is lehetett pályázni. A jól működő tetőhöz elengedhetetlen alumínium ereszcsatornát évek óta a PREFA Hungária Kft. biztosítja; a tetőfelújításhoz szükséges tetőablakok a Roto és a Fakro választékából kerülnek ki.

A beltéri felújításokhoz ragasztóit és fugázó anyagait a Murexin kínálja, valamint a Ceresit márkájú ragasztóit a Henkel Magyarország Kft. ajánlotta fel.

A homlokzatok és a tetők hőszigeteléséhez a Bachl Hőszigetelőanyag-gyártó Kft. és a Ravago Building Solutions Hungary Kft. évek óta ajánlják fel termékeiket.

A Leier a betoncserepeken túl előregyártott fal és födémelemeivel, Durisol zajvédő falaival, kéményeivel és a nagyon népszerű térkővel a legszélesebb termékskálát kínálta.

2022-ben régen várt termékkategóriával, a szanitereivel új cégként csatlakozott a Wellis.

Nem pályázható, de elnyerhető további támogatások gyermekintézmények számára, amelyeknek odaítéléséről a zsűri dönt:

 

Készpénz felajánlások:

A homeinfo.hu idén 50 000 Ft, a Colt Hungária Kft. a termékein túl további 600 000 Ft, a MEVA Zsalurendszerek Zrt. pedig 400 000 Ft összegű készpénzt adományozott, amelyet a nyertesek a kivitelezésre vagy anyagvásárlásra is fordíthatnak.

Közösségi tetőépítés, azaz önkéntes szakmai segítségnyújtás

A Fakro Magyarország Kft. a pályázható 2 db tetőablak és a beépítésükhöz szükséges kiegészítők mellé, a terméket elnyerő intézmény számára a szakszerű beépítést is biztosítja.

 

Az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) tetőfedő mesterei összesen tizenegy alkalommal nyújtottak segítséget a tetőfelújítási munkálatokban, természetesen ebben az évben is, illetve a Tető Építők Egyesülete (TEGY) szakemberei és önkéntes segítői is ingyen fogják vállalni egy nyertes intézmény tetőjének felújítását/teljes cseréjét.

 

Jövőkuckó támogatás

Az iBuild.hu építési projekt- és cégadatbázis, a Proidea.hu építési termékadatbázis és hírszolgáltatás munkatársai és Máté Klára szakújságíró egy nyertes gyerekintézménynek idén is felajánlották a Jövőkuckó támogatást. A Jövőkuckó 500 000 Ft készpénzzel járult hozzá a kiválasztott nyertes építési, felújítási munkáihoz.

További információ: www.varepitopalyazat.hu

 

A Várépítő pályázaton 2022 évben támogatást elnyert intézmények

Süttő Község Óvodásaiért, Bölcsődéseiért Közhasznú Egyesület, a Százszorszép Kéttannyelvű Óvoda és Bölcsőde udvarának térkövezéséhez 202 848 Ft Leier térkövet nyert.

A Székesfehérvári SZC Vörösmarty Mihály Technikum és Szakképző Iskola az udvarának felújításához 221 341 Ft Leier térkövet, és a Meva jóvoltából 100 000 Ft a kivitelezésre fordítható készpénzt kap.

A zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium a tantermek parketta burkolatának felújításához 502 264 Ft Murexin anyagot, és a Meva jóvoltából 100 000 Ft a kivitelezésre fordítható készpénzt nyert.

A Székesfehérvári Waldorf Egyesület, a Fehér Vár Waldorf Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziuma mellékhelyiségek felújításához 650 000 Ft Wellis szanitereket vehet át.

A Hernádi Általános Iskola az udvar térkövezéséhez 580 000 Ft Leier térkövet, 100 000 Ft a kivitelezésre fordítható készpénzt kap a Mevától, és további 50 000 Ft-ot a homeinfo.hu jóvoltából.

Az Ászári Római Katolikus Templom külső homlokzati felújításához 750 000 Ft Baumit termékek vehet át.

A Győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskola lapostetős részének szigeteléséhez 750 000 Ft értékű Villas szigetelőanyagot nyert.

A budapesti Bóbita Varázspalota Magánóvoda számára a zsűri az épület homlokzati felújításához 500 000 Ft értékű Bachl és 340 000 Ft Ravatherm hőszigetelést ítélt meg.

A Halmaji Kastély Óvoda és Konyha a csoportszobák melegburkolatának felújításához 608 670 Ft értékben kap Murexin anyagokat valamint 250 000 Ft-ot a Colt jóvoltából, amelyből a kivitelezés finanszírozhatja.

A Jövő Bárkája Egyesület, a budapesti Szabad Waldorf Gimnázium tornacsarnoka öltözőinek és vizesblokkjának felújításához 500 000 Ft Henkel burkolatragasztót, 350 200 Ft értékű Wellis szanitereket, és a Colt jóvoltából 100 000 Ft a kivitelezésre fordítható készpénzt kap.

A túrkevei Korda Vince Alapfokú Művészeti Iskola, a homlokzat felújításához 750 000 Ft értékű Baumit terméket, 107 352 Ft értékű Ravatherm hőszigetelést nyert, és tovább a 100 000 Ft-ot kap a Mevától a munkálatok elvégzésére.

A Boldogi Óvodáért Alapítvány, a Boldogi Csicsergő Óvoda és Mini Bölcsődéje udvarának kialakításához 1 000 000 Ft értékű Leier térkövet, és Colt jóvoltából 250 000 Ft, a kivitelezésre fordítható készpénzt kap.

A csobánkai Csodaműhely Egyesület a környékbeli hátrányos helyzetű és roma családok számára szervezett oktatási és közösségi programok helyszínéül szolgáló épület tetőfelújítási munkáihoz 1 500 000 Ft értékű Bramac tetőcserepet nyert.

A veszprémi Fehérlófia Waldorf Óvoda és Iskola, a nemesvámosi, több épületből álló új intézményegyütteséhez idén a közösségi kültér, műhelyépületek és természettudományos szaktanterem létrehozására 500 000 Ft értékű Prefa ereszcsatornát és 550 000 Ft értékű Ravatherm hőszigetelő anyagot, valamint 500 000 Ft értékű Roto tetőablakokat nyert.

Galgaguta Község Önkormányzata Berceli-Széchenyi István Általános Iskolája tetőfelújításához 2 000 000 Ft Terrán tetőfedő anyagot használhat fel.

A Tatai Kincseskert Óvoda az óvoda lapostető felülvilágító ablakainak cseréje a Colt 2 266 000 Ft értékű tetőbevilágítóivel készülhet el.

JÖVŐKUCKÓ TÁMOGATÁS

Az ibuild.info építési projekt- és cégadatbázis, a ProIDEA építési termékadatbázis és hírszolgáltatás, valamint Máté Klára szakújságíró által alapított Jövőkuckó támogatást, amely 500 000 Ft készpénz a Halmaji Kastély Óvoda és Konyha nyerte a csoportszobák padlójának felújítására.

KÖZÖSSÉGI TETŐFELÚJÍTÁS, idén is akcióban az ország legjobb tetőfedői!

Tető Építők Egyesülete (TEGY) a csobánkai Csodaműhely Egyesület épületét fedi majd az elnyert Bramac tetőcserepekkel.

Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) Galgaguta Község Önkormányzata Berceli-Széchenyi István Általános Iskolája tetőfelújításán végzi el a cserepezést az elnyert Terrán tetőcseréppel, valamint a Fehérlófia Waldorf Óvoda és Iskola, nemesvámosi épületegyüttesének Roto tetőablakait és Prefa ereszcsatornáit építi be.

 

Ajánlott cikkeink

Image

Közösségi oldalaink

Várépítő pályázat – az építőipar egyetlen jótékonysági összefogása

Minden apró segítség lehetőség, hogy megújuljon egy intézmény!

A Build-Communication Kft. Várépítő pályázat néven 2010-ben első alkalommal írta ki pályázatát gyermekintézmények és műemlékek számára, amely azzal a céllal jött létre, hogy integrálja az építőipari cégek felajánlásait, emellett összefogja és szervezze a felajánlott termékek pályázati úton történő kiosztását.

 

Adatkezelés - Várépítő pályázat (varepitopalyazat.hu)

Jelen oldal tulajdonosa és üzemeltetője a Build-Communication Kft. 

(Budaörs Office Park, Budaörs 2040, Szabadság út 117. A épület, fsz. 6, adószám: 14598681-2-13, cgszám: 13-09-125525)
Ismerkedjen meg adatkezeléssel kapcsolatos szabályainkkal.
A Várépítő pályázatra történő jelentkezéssel kapcsolatos speciális adatkezelési szabályok a pályázat benyújtását szolgáló pályázati űrlapon olvashatók.