BMI Bramac - Bevezetés tetőkivezetéshez

Felújítás előtt sokszor tájékozódunk különböző katalógusokból, ahonnan nemcsak inspirációt gyűjthetünk, hanem a tetőfelújítással kapcsolatos szakmaibb ismeretekre is szert tehetünk. Ez akkor is hasznos, ha a Várépítő pályázaton indulva kell ajánlatot, vagy tanácsot kérni szakemberekről. Érdemes tehát megismerkedni a különböző tartozékelemekkel és jelentőségükkel a tetőáttörések kapcsán is.

958x478 Bramac tető

Számos olyan tartozékelem bújhat meg a fejünk fölött, amiről lehet, hogy még nem is hallottunk, pedig meghatározó a szerepük, ha például valamely berendezés kivezetését a tetőn keresztül kell megoldanunk. Ezeknek a felismerése és használatuk megértése viszont elengedhetetlen, akár egy helyiség kiszellőzéséről, akár a gáz elvezetéséről van szó. A tetőáttörésekről talán kevesebb szó esik a kelleténél, pedig funkciójukat tekintve legalább olyan fontosak, mint más rendszerelemek.

958x478 bramac 1

De mit is nevezünk tetőáttörésnek?
Minden olyan szerkezeti pontot, ahol valamilyen kivezetést kell megoldanunk az egyébként egybefüggő és vízzáró tetőszerkezeten. „Ilyen esetekben az a legjobb, ha gyári rendszerelemeket választunk, és tetőfedő szakemberrel építtetjük be” - hívja fel a figyelmet Kotrics Gábor, a BMI Bramac rendszermestere.

Ahogy a BMI Bramac többi rendszereleme, úgy a fedésbe tökéletesen illeszkedő Durovent termékek is megtalálhatóak a tetőcserepek formájához és színéhez passzoló változatban. A hullámos, hornyolt, illetve a sík, hornyolt tetőcserepekhez egyaránt rendelkezésre állnak a megfelelő elemek. Utóbbiak használata például a BMI Bramac Reviva tetőcserepek esetén jut fontos szerephez a tetőáttörések mind a három típusánál, melyeket egyenként be is mutatunk.
A helyiségkiszellőző-egységet párás helyiségek (például padlásterek), fürdőszoba és páraelszívó esetében kell alkalmazni. Elsődleges funkciója egy ablaktalan helyiség ventilátoros meghajtással történő szellőztetése a tetősíkon kivezetve. A tetősíkra merőleges kialakítású tetőátvezető csővel, fóliagyűrűvel biztonságos és fokozottan vízzáró áttörést jelent a cserépfedésen és az alátéthéjazaton keresztül is.

958x478 bramac 3

Ha kábelt kell bevezetni az épületbe, például internet, kábeltévé vagy parabola telepítésekor, akkor a Durovent antennakivezetőt és a tetőtartó rendszerelemet lehet kombinálni. A tetőtartó a tetőfólián kívül masszívan beépül az ellenlécekhez rögzítve, nem kell vastag csövet átvezetni a tetőfólián keresztül, kockáztatva, hogy bejut a csapadékvíz vagy kondenzáció keletkezik. Kondenzációs turbó gázkazán beépítésekor a füstcső kivezetését füstgázkivezető-egységgel lehet megoldani.

958x478 bramac 5

„A legtöbb hiba ebben az esetben abból szokott adódni, ha a tetőfóliát csak kivágja a kazános, és nem állítja helyre a kazáncső körül. Tetőfedőként ilyenkor a füstcső és a tetőfólia csatlakozását megfelelő ragasztószalaggal körberagasztjuk, hogy itt se adjunk esélyt a víz bejutásának a padlástérbe vagy tetőtérbe” - jegyzi meg Kotrics Gábor. A beázásveszélyre minden, a tetőhéjazaton lévő áttörésnél és az alátéthéjazaton is figyelni kell. Ha az áttörés elkerülhetetlen, akkor olyan megoldást kell választani, ahol a vízzáróság nem sérül. Ezekben a döntésekben és lépésekben egy jó szakember és a minőségi alapanyagok garantálhatják a sikert.


Nyomtatás  

Ajánlott cikkeink