1920x400_Varepito_zsűri
1920x400_Megújult gyermekintézmények
varepito_2022
Összefoglaló
2022_varepito_WEBOLDAL_visszatekinto_3.png
previous arrow
next arrow
Shadow

Ritka adomány a pécsi „oázisban”

A Heim Pál Kórház rendszeres támogatása mellett a Colt évente 800 000 forint beépítési munkálatokra felhasználható készpénzzel segíti a Várépítő pályázóit, ám a cég saját termékeiből is szívesen adományoz. 2021-ben volt is intézmény amely speciális Colt tetőbevilágítókat igényelt, mégpedig a pécsi Sztárai Mihály Óvoda és Általnos Iskola. Mint az látható, kétség sem fér hozzá, hogy ismét jó helyre ért el a Várépítő Pályázat és a Colt közös segítségnyújtása.

varepito szerkesztett gyerekrajz

(A Sztárai Mihály Óvoda karácsonyi köszöntése a Várépítő munkatársai számára)

A Colt 2016 óta rendszeres támogatója a Várépítő pályázati programnak, ahol gyakran hátrányos helyzetű kistelepülések, vagy máshonnan segítséghez nehezen jutó, gyermekekkel foglalkozó intézmények igényelhetnek támogatást kisebb-nagyobb, önerőből néha megvalósíthatatlannak tűnő felújításokra.

Az építőipari termékek mellett nagy szükség van a Colt évente felajánlott, kivitelezésre fordítható adományára, ám az ritkábban fordul elő, hogy a cég széles választékában szereplő speciális felülvilágító rendszerekre is van igény.

Korábban 2018-ban, a budapesti Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnázium  kapott Colt Apollo Mono fix bevilágító kupolákat 1 millió forint értékben, ahol ugyancsak hasonlóan nagy öröm kísérte az új beruházást, mint a 2021-ben támogatott pécsi Sztárai Mihály Óvodában. Ezek a felülvilágító rendszerek ugyanis természetes fénnyel töltik meg a belső teret, amelyek így hozzájárulnak a színpompás és barátságos beltéri környezet kialakításához, az ott tartózkodó gyerekek és pedagógusok örömére és egészége érdekében.

Idén a Sztárai Mihály Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola felújításához járult hozzá a Colt 12 darab 1 700 000 forint értékű COLT Apollo MONO típusú fix kupolával. Ezen felül a Colt 2021 során, a megszokott módon további 6 pályázónak összesen 1 400 000 forint pénzösszeget adományozott. A cég segítsége így ismét az ország szinte minden részébe eljutott: a budapesti Bóbita Varázspalota Magánóvoda; az Egri Tankerületi Központ – Mezőszemerei tagiskolája; a teskándi Csukás István Óvoda, Bölcsőde és Tanuszoda, majd később a közönségszavazás alkalmával nyertesek köréhez csatlakozó péceli Napsugár Bölcsőde; a székesfehérvári Fehér Vár Waldorf Iskola és a Szokolyán működő, Börzsöny Gyöngye Óvoda és Bölcsőde nyerte el a felújításra fordítható támogatást.

Sztarai Mihaly Ovoda Pecs 3

(Sztárai Mihály Óvoda, Pécs)

A Pécsett működő Sztárai Mihály Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola épülete 50 éve épült, az akkori szabványokhoz hű, könnyűszerkezetes, éles kocka és téglalap formákat idéző stílusban. Funkcióját tekintve eredetileg egyfajta szociális kiszolgáló egységként működött az ugyanabban az időben körülötte épülő lakótelepen. Maga az óvoda 700m2-es és egy megközelítőleg 5000 m2-es telken áll. A jelenlegi egyházi fenntartású intézmény 15 éve költözött az ingaatlanba, és ma 3 csoporttal működik. Korábban ugyancsak óvodaként állami fenntartásban funkcionáló 6 csoportos intézmény. Az jelenlegi kollektíva – 7 óvónő, 3 dadus, 2 konyhai dolgozó és egy pedagógus asszisztens – szerint az óvodás éveit ott töltő, jelenleg 66 gyermek élvezi és kihasználja a közel 100 m2-es csoportszobák nyújtotta lehetőségeket, és szinte mindenki oázisként tekint a helyre annak belső és külső tulajdonságai miatt.

Sztarai Mihaly Ovoda Pecs 1 65896523

(Ilyen volt - Ilyen lett; Sztárai Mihály Óvoda, Pécs)

Beköltözésük előtt, 15 éve volt egy belső felújítás, majd beázás miatt a tetőt is korszerűsítették. Ez a tetőfelújítás így a Colt bevilágítók beépítésével érte el végső formáját. Terveik szerint egy nagyobb volumenű felújítás lehet a soron következő lépés, ahol elmondásuk szerint elsőbbséget élvez a külső homlokzat modernizálása, nyílászárók cseréje és a teljes szigetelés. Belülről ugyan sikerült teljesen otthonos környezetet kialakítaniuk, a külső egységek modernizálása bőven hagy feladatot az elkövetkezendő évekre.

Ugyanakkor nagy öröm mind a nyertes, mind a felajánló számára, hogy a beépítendő tetőbevilágítóknak köszönhetően az ott cseperedő gyerekek több természetes fényhez jutnak, valamint ez a fajta rendszer külön segítség a mindennapi szellőztetés során, sőt, tűzvédelmi okokból is jó szolgálatot tesz. Magyarországon az iskolák, középületek kapcsán a donga kupolák és az egyszerű nyílászárók használata a legelterjedtebb. Az itt használt Colt Apollo MONO-t a letisztult szerkezeti felépítés és lapos kivitel jellemzi, valamint a meleg levegő felhajtóerejét használva költséghatékonyan valósítja meg a szellőztetést is.

Tetőbevilágító 5jpg

 

(Sztárai Mihály Óvoda, Pécs)

Régi épületek esetén sok olyan műszaki megoldással találkozhatunk, amelyek elavult állapotúak vagy már eleve rossz minőségben kerültek használatba. A Colt rendszerek világszerte számos elismert és referenciát tudnak felmutatni ennek megoldásában – amit a Várépítőn felkínált termékeik is alátámasztanak.

Ajánlott cikkeink

Image

Közösségi oldalaink

Várépítő pályázat – az építőipar egyetlen jótékonysági összefogása

Minden apró segítség lehetőség, hogy megújuljon egy intézmény!

A Build-Communication Kft. Várépítő pályázat néven 2010-ben első alkalommal írta ki pályázatát gyermekintézmények és műemlékek számára, amely azzal a céllal jött létre, hogy integrálja az építőipari cégek felajánlásait, emellett összefogja és szervezze a felajánlott termékek pályázati úton történő kiosztását.

 

Adatkezelés - Várépítő pályázat (varepitopalyazat.hu)

Jelen oldal tulajdonosa és üzemeltetője a Build-Communication Kft. 

(Budaörs Office Park, Budaörs 2040, Szabadság út 117. A épület, fsz. 6, adószám: 14598681-2-13, cgszám: 13-09-125525)
Ismerkedjen meg adatkezeléssel kapcsolatos szabályainkkal.
A Várépítő pályázatra történő jelentkezéssel kapcsolatos speciális adatkezelési szabályok a pályázat benyújtását szolgáló pályázati űrlapon olvashatók.